Hírek

Interjú Török Zoltán tatabányai ultrafutóval (2019.10.28.)

„Tényleg rácsodálkoztam arra, hogy ez ilyen jó lett.” – Interjú Török Zoltán tatabányai futóval

Hol szoktál inkább futni? Terepen vagy aszfalton?
Inkább aszfaltos vagyok. De heti egy alkalmat mindig rászánok a terepre, van egy kis kör, amit kitaláltam magamnak fent a Turulnál. A Gál lakótelepről aszfaltról indul, a Panoráma úton fel a Turulhoz, a barlang száját körbefutom, fel a kilátóhoz és vissza le a murván, onnan a piroson ki az aszfaltosra, amerre a Turul Trail is megy, majd a sárgára a Kisréti vadászház irányába, az aszfalton a vendéglőig, újra fel a Turulhoz és vissza a Gálra. Ez nagyjából 20 km.

És hogy tetszik a Turul Trail húszasa?
Egy része ismerős volt a Gerecse50-ről. Tetszett, hogy van ez is, az is: lejtő is, emelkedő is, Koldusszállástól felfelé kis light-os emelkedők, na és a Siratófal a végén… Ott Horváth Feri szaladt előttem, mint a nyúl, az én nyelvem meg a földet verte. Tényleg jó lett a kör. Most ősszel senki ne hagyja ki, mert brutálisan szép színek vannak.
Vértestolnán csodálkoztam nagyokat, kinéztem futás közben egy házat, ha egy életen át nyögöm a törlesztőjét, akkor is megveszem. Lefényképeztem a telefonszámot, de aztán fel se hívtam őket, húzós. Egy kis présház, elképzeltem, hogy a teraszán este, kényelmesen, nyugodtan, a panorámát nézve egy pohár rosét iszom. Vértestolnán mindenhol van panoráma. Már amikor beértem, láttam egy házat egy saját kis tóval, na ott el tudtam volna képzelni az életemet. Jó lenne ott élni és onnan indítani a futásokat. Ha megvenném a házat, a Turul Trail-esek frissítőpontja lennék, de ha tovább viszem a gondolatot, akkor a Borvidék félmaraton mintájára fröccsel várnám a futókat, az lenne a frissítés. Korinthoszon a májkrémes kenyér esett nagyon jól.

Jövőre is lesz Korinthosz80? Mik a terveid a következő évre?
Tervezem a Korinthoszt, ki kell majd heverni a fő versenyt, a BSZM-et. Az egyik barátommal, párban fogjuk futni, már harmadszor. Előző alkalommal elrontottuk, főleg én. Nagyon jó erőben éreztem magam, minden szakaszom első felét úgy megfutottam, hogy a másodikra már nem sok erőm maradt, így ötödikek lettünk. Most már dobogóra szeretnénk állni. Ha nem párban mennénk, akkor egyéniben ugranék neki a BSZM-nek. Az UTT-n Hartai Lacival futottam párban, azt vettem a fejembe, hogy azt már egyéniben. Most még 111 km, de lerakták a hidat, és a szervezők is írták már, hogy 130 km fölötti táv várható. Ha tényleg növelik UTT-n a távot, akkor lehet, hogy hagyom az egyéni teljesítést. Talán párban futom valakivel, mert nagyon tetszett mint verseny. És ott van a Korinthosz80. A 160 km-hez még kicsinek érzem magam. Egyre jobban erősödik a mezőny ott is.

És az UB?
UB jövőre nekem nem lesz.

A versenyről hazafelé tartva volt baleseted. Emiatt? Rossz ómennek tartod?
Nem, Hartai Lacival terveztük párban, mert Pap Vikinek, akivel a 2019-es UB-n futottunk trióban, előtte és utána is versenye lesz. Lacival ketten maradtunk, eldöntöttük, hogy párban megyünk, aztán ennyiben is maradt. A történteket nem tartom rossz ómennek, nem kellett volna rögtön elindulnom haza. Azt a szituációt, ami ott történt az autóval és velem, kipihenten másképp éltem volna meg. És lehet, hogy a víz is felszáradt volna addigra, mert volt ott egy vízátfolyás az úton, amin megcsúsztam.

Van ennek a történetnek egy kis utóélete is. Mesélj a rendszámodról!
Ott és akkor egy tizenhárom éves kapcsolat ért véget, hiszen tizenhárom éves volt a kis Bogi. Ritka, hogy egy autónak nevet adok, ennek volt. Augusztus elsején vettem át, Boglárka-napon, ezért lett ez a neve. Nagyon szerettem, nem is volt tervben másik, de a történtek miatt lett egy új. Az értékesítő aznap öt autót adott át, a rendszámok pedig még nem voltak autókhoz kötve, mert aznap műszakiztak. Addig sakkozgattunk a rendszámokkal, míg végül az lett az enyém, amiben 72 van, mert ’72-ben születtem. Ehhez jött az RNR. Ez lehet RuNneR, vagy az Ultrabalaton szlogenje: Run & Roll. Tromposch Gyuri is rögtön mondta, hogy Rock and roll, de nem, ez Run & Roll. A szám pedig végül 472 lett: ’72-ben születtem és ebben az évben vagyok 47 éves.

A rendszám is azt sugallja, hogy futni kell még. Például a Turul Trail-en. Vannak még TT-s terveid?
Persze, mindenképpen, mert nagyon tetszett az útvonal. Ugye 20 km-t szoktam futni a kis körömön is, amit kitaláltam magamnak, ez 1:55 és 2:00 közt megvan. Nem vagyok nagy terepes és bár sokan nem hiszik el, a szintekkel is vannak problémáim, tehát nem biztos, hogy a Turul Trail-en beleférek a két órába. Ha más meg tudta csinálni 1:45 alatt, akkor a két órás teljesítésemnek elvileg sikerülnie kell. Bár nem most kell rekordokat futni, mert nagyon szép az erdő, de az avar veszélyes. Csúszhat is és nem látod, mi van alatta. Szemeteszsákot viszont lehet vinni.

Talán ki is jelenthetem, hogy a Turul Trail – Az erdő hőse felhívásának első résztvevője voltál.
Hihetetlen, hogy miket szedtünk össze Vértestolna közelében. A nutellás üvegtől kezdve a másfél literes üvegekig, a fél pár bakancstól a purhabos flakonokig. Most már én is készülök, vettem kesztyűt is.

Kiknek ajánlanád a kört, kihívnál valakit?
Versenyezni inkább magammal szeretek, versenyen sem másokkal. Magamból akarom kihozni a legjobbat, ezért kihívni senkit nem szeretnék, ajánlani viszont mindenkinek ajánlom. Mindenkinek, aki fut. Vagy aki nem, mert túrázik. Szép az útvonal, van benne kihívás, van benne szint. Én tényleg rácsodálkoztam arra, hogy ez ilyen jó lett. Az app nagyon jól működik, az elején nyomtam egy startot, az ellenőrzőpontokon láttam, hogy nem is kell lövöldöznöm a QR-kódokat, mert mire elővettem a telefonomat, már láttam, hogy becsekkolt. Tök jó ez az applikáció és a kör is.