Hírek

„Felkészülésnek is egy jó edzőpálya” – Interjú Bokor Béla csákvári ultrafutóval (2020.01.11.)


Az első Turul Trail kört a fiaiddal futottad. Hogy tetszett ez a futókirándulás? Milyennek találod a pályát?

Nagyon tetszett, szeretek a fiaimmal futni, sajnos ritkán jön össze, így külön köszönöm a Turul Trail szervezőinek ezt a csodálatos napot. Ábel óvodás kora óta focizik, így számára a sport mára már napi szükségletté vált. Bálint államvizsgára készül, közben szívesen ereszti ki a gőzt, frissíti fel elméjét egy-egy futással. Sportos család vagyunk, 5 versenyen indultunk már családi csapat kategóriában, ebből háromszor dobogón végeztünk. Most Ábel volt a gyenge láncszem, lábtörés után ez volt az első futása, ezért óvatosan, rá figyelve haladtunk. Pedig nem kell őt félteni, még nem volt 13, mikor teljesítette a Vérkör 77 km-es távját, a BSI-nél minden idők legfiatalabb félmaratonmániása, VTM 14 km-es távján abszolút kategóriában 2x állhatott a dobogón, ezzel Csanyától VIP-nevezést kapott, amire nagyon büszke volt és még sorolhatnám. A pálya nagyon tetszett, az első felét nem is nevezném terepfutásnak, annyira jó minőségű turistaúton halad. Tudtunk beszélgetni, gyönyörködni az őszi erdőben, nem kellett minden lépésünkre figyelni. A szintek is kellemesen alakulnak, mindenki megtalálja erőnlétéhez a még futható, vagy gyaloglós részeket, ami erősítő edzésnek, bothasználat gyakorlásához ideális. Nagy előny, hogy a rajt bármilyen időjárási körülmények között jól megközelíthető, ingyenes a parkolás, a Gerecse Kapuja látogatóközpontban van mosdó, étterem stb. Ez a távolabbról érkezőknek nagy könnyebbséget jelent. Hasonló biztonságot ad féltávnál Vértestolna település, vízvételi lehetőséggel. A pálya végig jól jelzett turistaúton halad, a saját applikáció szenzációs, használata nagyon egyszerű, gyorsan és jól működik. A piros háromszöggel kapcsolatban nekem terepfutásnál természetes, hogy vannak gyaloglós emelkedők, itt lehet enni-inni, kicsit elgondolkodva az elsumákolt szintes, erőnléti edzésék okozta fura érzéseinken. 48 éves vagyok 25-ös BMI-vel, nem kedvencem az emelkedő, de hozzászoktam már, része kell, hogy legyen ez a szakasz is a Turul Trail-nek.

Második alkalommal csoportos futáson vettél részt. Tervezed egyedül is futni ezt a kört?

Ritka az ilyen, magányos futó vagyok. Nagyon ritkán veszek részt közösségi futásokon. Most mégis elcsábított ez a lelkes kis csapat. Természetesen lesz majd önálló teljesítésem is. Jól futható az útvonal, változatos, bottal is lehet gyakorolni. Hosszabb versenyekre felkészülésnek is egy jó edzőpálya, a célban ott a kocsi, így több körös teljesítésnél a frissítés is könnyen megoldható.

Milyen kihívásokat tartogat számodra a Turul Trail? Megpróbálod két órán belül teljesíteni?

Mondjuk inkább úgy, hogy lesz olyan, amikor megpróbálom kihozni magamból a maximumot ezen a körön. Nem vagyok gyors futó, évente csak egy ilyen rövid versenyem van, ha arra jól sikerül a felkészülésem, akkor valószínűleg itt is kipróbálom, mire elég az a szint. Terepen 25 km-en közel ennyi szinttel futottam már 2:09-et, szóval Isten tudja.

Honnan jött a biciklis teljesítés ötlete? Mennyire nehéz kerékpárral végigmenni? Visszatérsz még két keréken? (A Turul Trail-en hivatalosan nincs lehetőség kerékpáros teljesítésre.)

Mivel a Vérkör útvonalán lakom, amit már többször teljesítettem biciklivel is, így szívesen tekerek az összes ismert futóútvonalon, keresztedzés/erősítés céljából. Az útvonal nagyon szép kerékpárral is, fontos azért, hogy ismerjük saját és kerékpárunk képességeit. Védőfelszerelés, jó fékek, jól működő váltó magabiztos haladást nyújthat, de erőnlétünkhöz mérten tudnunk kell, mikor szükséges leszállni, akár felfelé, de biztonsági okokból lefelé is. Szerintem könnyen teljesíthető, de a Siratófal miatt csak annak javaslom a kerékpáros teljesítést, aki pár száz métert tudja tolni, vinni a biciklijét felfelé. Naná, hogy visszatérek biciklivel is!

Horváth Feri kihívását, a 10-szeres Turul futást teljesítetted. Még biciklivel is megtetted a távot. A Turul Trail-en szeretnél nála jobb időt menni akár futva, akár biciklivel?

Nagyon motiválnak a hasonló kihívások, Feri ötletére is azonnal mentem, ahogy időm engedte. Nehéz rávenni magamat csak úgy futni 50 km-t ennyi szinttel, szóval nekem ez nagyon jól jött, köszi Feri! Ultrák miatt inkább magammal és a táv leküzdésével foglalkozom, a többiekre inkább sorstársként gondolok, segítve egymást, mintsem vetélytársra vagy legyőzendő ellenfélre. Ezért nem törekszem mások idejét megjavítani, pláne egy instant túrán, itt minden nap mások a körülmények, ezért is érdemes minden évszakban többször is visszatérni. Ha esetleg lesz egy verseny a Turul Trail-en, mint pl. a Vérkör TT, természetesen igyekezni fogok mindenkit leelőzni, jól teljesíteni, de mindig örülök mások sikereinek. Biciklivel semmiképpen nem mennék bele versengésbe, terepen nagyon veszélyes!

Mik a terveid a jövő évre?

Téli alapozásom már folyamatban van. Az évkezdés szokásosan alakul számomra: Gánt Trail 25 km, Kitörés TT 35 km, VTM Ultra 50 km, Vérkör TT 77 km, ezek szépen egymásra épülve lendítenek formába. Tervezek 12-24-48 órás ultrafutáson is indulni. Közben január és február végén Tatán futok, a Yours Truly 50-50 km-t. Jövő évben nagyobb hangsúlyt szeretnék fordítani az országúti biciklizésre, tavasztól igyekszem indulni hosszabb távú TT-ken, Bakony 200 km, Velence 10x, Ta-Bu stb. Fő versenyem a 24 órás Hungaroring lesz, amin tavaly elsőre meglepően jó eredmény született.

Sok sikert kívánunk a céljaid eléréséhez!