Hírek

Beszélgetés Németh Péterrel, a Turul Trail 2019-es csúcstartójával (2020.10.01.)

„Ismerek mindent ezen a környéken, minden bokrot, minden fát.” -  Beszélgetés Németh Péterrel, a Turul Trail 2019-es csúcstartójával



Először is sok szeretettel gratulálok! Olvastam, hogy bejutottál az UTMB-re. (A világ legrangosabb terepfutóversenye a Mont Blanc körül – a szerk.)


Köszönöm, igen a TDS-en fogok menni, erre a távra jelentkeztem, és most már másodszor sikerült bekerülnöm. Tavaly voltam először, akkor gyomorproblémák miatt 90 km környékén ki kellett szállnom, most viszont remélem, nem lesz ilyen. 


Ez lesz idén a fő versenyed?


Igen, ebben az évben ez lesz a fő verseny. Ugyanakkor nagyon várom már a Cortina Trail-t és a kihagyhatatlan UTH-t is.


Hogyan zajlik majd a felkészülés?


Elsősorban a Turul Trail útvonalának környékén fogok majd futni, hiszen ez van hozzám legközelebb. Ezen kívül lesznek hazai felkészülési versenyek is, továbbá a TDS-ig többször is fogok egy-egy hetet az Alpokban tartózkodni, és ilyenkor majdnem minden nap élek a lehetőséggel, hogy alpesi terepen futhassak.


Mi hozott a körre, miért indultál ezen az instant félmaratonon?


Közel van hozzám, és ismerek mindent ezen a környéken, minden bokrot, minden fát. Kiválóan tudom, hogy itt mi merre van. Láttam, hogy megcsináltátok ezt az útvonalat és úgy gondoltam, hogy ezt előbb-utóbb teljesíteni kell. Hirtelen ötlet volt október vége felé az indulás. Az őszi szünetben mentünk egy egyhetes bringatúrára a Duna-forrástól Ulmig és rájöttem, hogy két napig nem tudok edzeni, ezért úgy gondoltam, hogy az utazás előtt még egy tempós futásra szükségem lesz. Innen jött, hogy akkor megcsinálom ezt a kört. 


Mennyi előnyt jelentett a pályaismeret? Mekkora szerepe lehetett a pályacsúcs megszületésében? Számítottál rá, hogy a tiéd lesz a leggyorsabb kör?


Nem kellett térképet használnom, ez nyilván előnyt jelentett. Egyedül Vértestolnánál bizonytalanodtam el. A faluból kiérve több párhuzamos út is van, és a turistajelzés egy kicsit hiányos volt, vagy legalábbis én nem vettem észre a jelzéseket. Ott egy kicsit keresgéltem az ellenőrzőpontot, de végül meglett. De ettől eltekintve folyamatosan tudtam futni, és az applikáció is nagyon nagy segítség volt, mert így nem kellett a QR-kódok beolvasásával foglalkoznom. Ez pedig azt jelenti, hogy gyorsan, folyamatosan lehetett menni. 


Egy kicsit egyébként hagytam bent, nem versenytempóban futottam, hanem egy emelt edzéstempóval. Azt gondolom, hogy kb. 15-20 mp-et tudnék hozni km-enként. Madarász Ferenc a tesztidőszakban 1:42-es idővel futotta, valószínűleg azt nem tudnám megcsinálni. Olyan 1:45 körül tudnám kihozni, ha mindent beleadok. Majd lehet, hogy egyszer tavasszal kedvem szottyan és kipróbálom padlógázzal. 



Várunk szeretettel! A hivatalos nyitás óta még senki nem futott nálad gyorsabban, a pályacsúcsod egyelőre megdöntetlen. (Január 18-án Pintér Ferenc 1:44:53-as idővel új pályacsúcsot állított fel – a szerk.)


Meg fogják dönteni. Jönnek majd még ide nálam sokkal jobb futók és simán lenyomják ezt. Vagy majd Madarász Feri fut a tesztidőszak után egy lazát. 


Merre szoktál még futni? Csak a Turul Trail környékén edzel?


Mintegy 50%-ban a Turul Trail környékén, de a Vértesben is szoktam a Vitány vár és a Mária-szakadék környékén, szoktam még menni a Zuppa-tető környékére, illetve Tornyópusztáról szaladgálok a Somlyó-hegyre, és Vértestolnáról a Nagy-Gerecsére. A Gerecse50 útvonala nem megy fel a tetejére, de mégiscsak úgy illik, hogy ha már ott vagyok, akkor fel kell menni. 


Mitől függ, merre jársz éppen? Például a Vértesben.


Ha szintesebb edzésre vágyom, akkor megyek a Mária-szakadék környékére, ez egy kicsit technikásabb is, de inkább meredekebb. Ha szeretnék egy kicsit pörgősebbet futni, ahol kicsi a szintkülönbség, akkor szoktam menni a Vitány vár környékére, mert nem nagyon szoktam aszfalton futni. 


Még egyszer gratulálunk a pályacsúcshoz és eredményes felkészülést kívánunk az idei versenyekhez!