Hírek

interjú Horváth „The Chyga” Ferenccel (2019.09.26.)

„Ez egy nagyon nagy húzás” – interjú Horváth „The Chyga” Ferenccel, Hammer Nutrition nagykövettel




 
A Turul Trail előtt is sokat futottál már a Gerecsében, nagyon sok útvonalat ismersz. Mit szólsz a Turul Trail-hez, mi a véleményed az útvonalról?

Szerintem alapvetően jó lett az útvonal, a végén a kilátó nagy húzás. Érdekes a körben, hogy a második fele sokkal nehezebb, mint az első, ezen szerintem elszámolják magukat az emberek. Nagyjából egy perccel lassabb ezresekkel lehet futni a második felét. Kétféle terepfutó létezik, illetve már három is: van az a terepfutó, aki hozzászokott a budai, kitaposott ösvényekhez és azon is bütykös Salomon cipőben megy, vagyunk mi és vannak, akik az UTMB-khez szoktak hozzá, azokhoz a trail-ekhez, amin 100 km-en mennek 10 000 m szintet. A futóösvényeseknek ez a „very hard” kategória.
A Turul trail-en a start és az első állomás közt nagyon jó átlagot lehet menni. Egy pici emelkedő van benne, de ha azt nem futod el, akkor végig lehet tolni neki. Koldusszállás után indul egy kis emelkedő és ezen a szakaszon, az első és a második ellenőrző pont között mindig süt nap. Nyáron ez egy kihívásokkal teli rész, mert a tűző napon kell dombozni. A Vértestolna utáni meredek és a kilátóhoz vezető út végig árnyékos. Ezen a szakaszon a lejtős rész nagyon sötét, a napállás miatt nyáron is már délután fél 6 körül is nagyon sötét tud lenni. Elég vadregényes arrafelé a táj, figyelniük kell azoknak, akik nem ismerik ezt a részt.

 
Tervezed mezítláb futni?

Zoknicipőben. Skinners-ben biztosan fogom teljesíteni, de tervben van mezítláb is egyébként, szemezgetek vele. Érdekes, hogy terepen sokkal könnyebb is mezítláb futni, mint aszfalton.

 
Napjainkban nagyon népszerűek az instant körök, Te is részt vettél már a Szénáson, a Bükkösön és ott vannak a klasszikusok: a VérKör és a Sunset is. Miben más a Turul Trail?

Mindegyiknek megvan a maga varázsa. Amiben más a Turul Trail, hogy szinte végig erdőben mész. A VérKör és a Sunset is Oroszlányból indul, már az elején van jó 2 km aszfalt és Vértessomlón átfutva is van egy hosszú aszfaltos szakasz. A Turul Trail-en viszont végig erdőben futsz, ez egy nagyon nagy húzás. A rövid tolnai részt ki lehetett volna trükközni, de ott egy nagyon rossz kavicsos út van. Egy pici aszfalt így ebben is van, viszont így féltávon van egy remek kút Vértestolnán. Amiben még más, mint a többi, hogy ez egy rövid túra. A legtöbb instant kör 30 km körüli, ez már az a táv, amin elgondolkodnak az emberek, hogy elinduljanak-e. Futóknak ez egy „egylevegős” túra, egy kulacs vízzel végig lehet menni vagy egy adag iso-val végig tudod nyomni az egészet.

 
Hobbifutók milyen síkon futott félmaratoni idővel érezhetik azt, hogy a Turul Trail sikerülhet a 3 órás szintidőn belül?

Attól függ, mennyit futott már terepen, de szerintem egy 2:15-2:20-as félmaratoni idővel már neki lehet menni. Ez egy elég átlagos időnek számít ezen a távon síkon. De mindig lesznek olyan emberek, akiknek nem sikerül, mert elfutják, elszámítják magukat. Ők majd magukban megkeresik, hogy mi volt a gond. Ha 2 óra lenne a szintidő, akkor jó pár próbát futnék előtte én is.
Az aszfaltosoknak figyelniük kell majd az útvonal első felében lévő salakos, köves részen, és Vértestolna után is, az útvonal utolsó részénél is van egy lejtő a kilátóhoz vezető útig, ami túl meredek ahhoz, hogy egy aszfaltbetyár igazán megküldje.

 
Ha valaki nem futott még terepen, de vonzza a Turul Trail elérhető hosszúságú útvonala, mert egy legyőzhető távolságnak érzi, hogyan induljon el? Milyen tanácsokat adnál a felkészüléshez?

Ha környékbeli, akkor próbáljon meg néhány szakaszt külön-külön lefutni belőle. Érdemes lenne akár próbakört is futni alacsonyabb pulzuson vagy egy lassabb futóval, hogy megismerhesse a pályát: hol vannak az ellenőrzőpontok, merre kell kanyarodni, ne azon kelljen teljesítés közben gondolkodnia, hogy jobbra vagy balra menjen tovább. Ha nem helyi, akkor meg kell próbálni szimulációt futni: hasonló szintelosztást vagy hasonló terepviszonyokat keresni, például a budai ösvényeken vagy a Vértesben is lehetne valami hasonlót összehozni.

 
Milyen kihívásokat tartogat számodra ez a kör?

Az 1:50-es teljesítést QR-kódokkal. Ha Nagy Tomi egyszer odatéved, akkor a pályacsúcs meg lesz alapozva, ő 1:45 alá behúzná. Nem biztos, hogy QR-kódokat is olvasna, így viszont nagyjából 4:50-es átlaggal szerintem végigmegy. Az 1:30-as idő még egy síkon futott félmaratonnál is nagyon jónak számít, de nem lehetetlen terepen is megfutni. Amikor nagyon jó formámban voltam, akkor kicsit kevesebb szinttel 1:37-es félmaratont tudtam menni patakátkeléssel Zirc és Csesznek között. De ha mondjuk idetéved Madarász Fecó, aki 4 órán belül futotta a Gerecse50-et, vagy el lehet csalni Szabó Sanyit vagy Beda Szabit, akkor lesznek itt szép pályacsúcsok. A lányok közül Tiricz Irén vagy Mag Erika is biztosan nagyon szép időt fog futni.

 
Kit hívnál ki?

Szabó Sanyit. Vagy Nagy Tamást. Vele elég sokat szoktunk királykodni, legalábbis a régi szakaszaimat mostanában sorra dönti meg Strava-n.