Hírek

Beszélgetés Baráth-Móder Ignáccal (2020.10.17.)

„Ha nincs a Turul Trail, akkor nem jutottam volna el a Balatonra sem” – Beszélgetés Baráth-Móder Ignáccal





 





Mikor kezdtél el futni?





Két éve és 6 hónapja kezdtem el futni, de sportoltam előtte is, amerikai fociztam. Ott még az volt a lényeg, hogy minél nagyobb legyek, mert akkor nehezebb feldönteni. És beleszaladtam ebbe a hibába… 2018 márciusában 147 kg voltam. Most tartom az 57 kg fogyást. Az amerikai focit abbahagytam, mert sérülésem volt, kétszer leszakadt a bicepszem. A munkahelyemen összebeszéltünk a kollégákkal, hogy ki tud többet fogyni. Ezért elmentem a Decathlonba, vettem egy futócipőt és megpróbáltam futni. Nem ment sok, csak 1 km, sokat sétáltam. Ezt megtettem minden áldott nap. Egyre több ment és a kilók mentek lefelé és ezen felbuzdultam. Voltak olyan hetek, amikor 2-3 kiló is lement. Az étrendemen is változtattam, most már húst nem is nagyon eszem, csak tengeri húsokat. Elhagytam a cukrot, a cukros üdítőket… Kemény munka volt. Az elején még rettegtem, hogy visszajönnek a kilók, ezért nagyon sok versenyre jártam, mentem hetente-kéthetente. Most már nincs bennem ez a rettegés sem.





Sokat spartanoztam már a futás előtt is. Ott ha nem megy egy feladat, burpee-ket kell csinálni. Nekem sokat kellett, de nem szegte a kedvemet az sem. Mostanra megmaradt a futás, a terepfutás, április óta pedig az Ensport-tal edzem, velük sikerült elérnem azt, ahol most tartok.





Sokszor jártál már a Turul Trail-en, 7 sikeres teljesítésed van a rendszerben. Futottál is, túrázókat is kísértél, voltál pályabejáráson. Van még számodra kihívás ebben a félmaratonban? Februárban futottad az egyéni csúcsodat a körön, két és fél órán belül értél célba.





Igen, van még benne. A következő cél a 2:20. Endrész Csabi ment már 2:20 körül, mikor én a túrázókat kísértem, a Spartan-os csapatot, akkor a célból vissza is jött elénk. Csabi most 2 órán belülit futott, de ő egész más dimenzió hozzám képest. Idén még valószínűleg megpróbálom a 2:20 körüli teljesítést. Decemberben mennék az ultra táv bejárására is, ez lesz a következő kihívás. Vannak tervek…





Milyen versenyekre készülsz?





Jövő augusztusban lehet, hogy megpróbálnám a Korinthosz 80 km-es távját. Szeretnék visszamenni a Balatonra is (Igi idén a Turul Trail 3 fős csapatának tagjaként 79 km-t futott az UB-n – a Szerk.), 3-4 fős csapatban. Ki tudja, lehet, hogy 3 év múlva egyedül próbálom meg. Vannak ilyen kósza gondolataim, ki tudja mit hoz a jövő?! Leginkább mindig csak az adott évre tervezek. Most a vírus miatt nem is nagyon lehet előre tervezni, lehet, hogy nem is lesznek már versenyek. Örülök, hogy legalább a Turul Trail van és részese lehetek.





Mi is nagyon örülünk, hogy erősíted a csapatot és az UB-n is képviselted a TT-t.





Igyekszem a továbbiakban is kivenni a részem a munkából, mindig is az volt a vágyam, hogy legyen itt egy futócsoport. Ha nincs a Turul Trail, akkor nem jutottam volna el a Balatonra sem. A Szent László instanton jött a kérdés, hogy lenne-e kedvem a TT csapattal tartani az UB-n, rögtön fütyörészve folytattam a futást. Az UB Trail is érdekel, a két balatoni verseny közt idén csak 2 hét van. De szükség lesz rám, úgyhogy megyek.





Köszönjük, hogy a csapat tagja lettél! Reméljük, még sok közös élményben lesz részünk. Sok sikert kívánunk a további terveid megvalósításához is!